Je eigen Financieel Persoonlijk Assistent
Goed gereGELD, nu en in de toekomst

 

Nieuws


Terug naar overzicht

26-03-2018

Dit doe je als je geen tijd voor je belastingaangifte hebt


Als je dit jaar door de Belastingdienst bent uitgenodigd om belastingaangifte te doen, dan moet je dit in principe voor 1 mei 2018 doen. Maar als je meer tijd nodig hebt, dan kun je de fiscus om uitstel vragen. Dit is wat je moet weten.

De Belastingdienst heeft in totaal 6,7 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers gevraagd aangifte inkomstenbelasting over 2017 te doen.

Ieder jaar wordt door en namens ruim drie miljoen mensen uitstel aangevraagd. In een kleine 90 procent van de gevallen wordt dit door een belastingconsulent gedaan.

Volgens de Belastingdienst is de achterliggende reden voor uitstel het vaakst dat belastingconsulenten hun werk willen spreiden. Zij moeten de aangiften van hun klanten invullen.

Ook als je géén uitnodiging hebt gehad, ben je mogelijk verplicht aangifte te doen.

Doe aangifte als je denkt bij te moeten betalen of juist geld terug verwacht. Je kunt online een aangifte voor proef invullen via Mijn Belastingdienst.

Als daaruit blijkt dat je meer dan 45 euro moet betalen, dan ben je verplicht om alsnog aangifte te doen. Als je dit nalaat, kun je een boete krijgen.

Als je juist geld van de fiscus terugkrijgt, dan heeft het geen zin bij bedragen van onder de 15 euro. Die worden namelijk niet uitbetaald.

Je moet vóór 1 mei uitstel aanvragen.

Je krijgt dan binnen drie weken een brief met een bevestiging. Als de Belastingdienst akkoord gaat, dan krijg je tot 1 september 2018 de tijd om alsnog aangifte te doen.

Als je in het buitenland woont en in Nederland belastingplichtig bent, dan mag je tot 1 juli 2018 nog uitstel aanvragen. In dat geval kun je tot 1 november nog aangifte doen.

Maar let op: de fiscus kan je verzoek weigeren. Bijvoorbeeld als je in het verleden meerdere keren hebt nagelaten om op tijd aangifte te doen.

Je kunt je uitstelverzoek zowel online, telefonisch als schriftelijk indienen.

Het online formulier vind je in Mijn Belastingdienst onder het tabblad 'Inkomstenbelasting'. Daarna moet je 'Belastingjaar 2017' en 'uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen' aanklikken.

Bellers kunnen terecht bij het nummer 0800-05 43. Het nummer 055-538 53 85 is voor buitenlandse belastingplichtigen. Voor het telefoongesprek heb je je burgerservicenummer (BSN) nodig.
Voor een schriftelijke aanvraag moet je het formulier 'Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting' downloaden, invullen en opsturen. Het juiste adres vind je in dit document.Terug naar overzicht


 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info